Heeft DNB wel realiteitszin?

Vanmorgen las ik op de voorpagina van het FD een artikel waarin de heer Swank van de Nederlandse bank het volgende zei: “Ga uit van 2 % inflatie en een gemiddelde jaarlijkse productiviteitstijging van 1 %. Dan zou het loon met 3,0 % kunnen stijgen”. Een bijzondere uitspraak en ik vraag me af sinds wanneer we zomaar accepteren dat DNB politieke uitspraken doet. Want waar baseert hij dit op?

productiviteitAls ik diverse onderzoeken lees, staat de productiviteit juist onder druk. Het klopt dat alles steeds sneller gaat. Dit wordt vooral veroorzaakt door de technische ontwikkeling. Automatisering betekent dat er diverse werkzaamheden verdwijnen en de automatisering moet toch ook betaald worden? Om zomaar te roepen dat de productiviteit jaarlijks met 1 % verhoogt, vind ik nogal een uitspraak. Volgens veel economen is het in de huidige gig economy niet eens te meten.

De vraag is: “waarom ben ik zo allergisch voor dit soort uitspraken”?

Het antwoord is simpel. Dit soort uitspraken zorgt ervoor dat mijn branche, de schoonmaakbranche, al jaren het toneel is van steeds lagere tarieven vanuit de opdrachtgevers en hoge eisen van de vakbond. Want medewerkers kunnen gemakkelijk 600 m2 per uur maken en de reactie vanuit het FNV : “DNB schrijft toch dat een verhoging van 3 % normaal is”.

Onzin natuurlijk. Alles kan, maar dat zou betekenen dat er enorm veel geautomatiseerd moet worden. De mens is namelijk beperkt. Sommige medewerkers zijn al 30 jaar bij ons in dienst. Dat zou een productiviteitverhoging betekenen van 30 %. In onze tak van sport is dat niet realistisch.

Dat een politicus dit roept, kan ik me nog voorstellen. Dat heeft minister Asscher ook jarenlang geroepen en daardoor is de schoonmaak bij de overheid inbesteed en veel duurder geworden. Populaire uitspraken doen het normaal goed bij de kiezers.

Maar een directeur van DNB! Sinds wanneer is dat een politicus. In de missie van de Nederlandse bank staat: WERKEN AAN VERTROUWEN. DNB zet zich in voor een stabiel financieel stelsel: stabiele prijzen, solide financiële instellingen en een goed werkend betalingsverkeer. Die missie kan ik niet uit deze uitspraak halen.

caoDit is toch vooral het vuur aanwakkeren. De schoonmaakbranche heeft gelukkig net een nieuwe cao. Maar alle andere branches zullen zeker last krijgen van dit soort uitspraken en elke cao-verhoging moet uiteindelijk toch in de prijs verwerkt worden? Ik wens alle sectoren dan ook erg veel succes. Het wordt lastig na dit soort uitspraken.

Mocht er een gedegen onderzoek ten grondslag liggen aan zijn uitspraak, ontvang ik deze graag. Anders is het beter dat deze directeur zich houdt aan de missie van DNB, namelijk werken aan vertrouwen. Dus een beetje realiteitszin is wel gewenst.

Auteur: Gaby Westelaken

Ik ben een sociaal betrokken en gepassioneerd ondernemer. Gek op mensen, ideeën, innovaties, verbinden en delen. Kernwoorden: verbinden, plezier, samenwerken, betrokken, denken in mogelijkheden, storyteller, pragmatisch, toekomst gericht, groei, uitdagingen en levensgenieter. Directeur van GWS dé schoonmaker..

Een reactie op “Heeft DNB wel realiteitszin?

  1. Gaby, uit mijn hart gegrepen: een kritische bemerking over de zeer bedenkelijke rol van DNB.
    Fijne kerstdagen en een heel goed 2018, Govery
    Verstuurd vanaf mijn iPad

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s