Reuring

reuring

Ik heb met veel plezier het artikel ‘Macht en perverse prikkels’ van Gerard Spoor gelezen. Fijn om te lezen dat wij niet de enige roepende in de woestijn zijn. Want de punten die Gerard aanhaalt, kloppen.

Slager die zijn eigen vlees keurt

We kennen allemaal het gezegde ‘een slager die zijn eigen vlees keurt, wekt weinig vertrouwen’.Alleen doen we daar als schoonmaakbranche weinig mee. Ik heb afgelopen periode alle internet pagina’s in de schoonmaakbranche over dit artikel bijgehouden en gekeken of er veel reacties waren. Op een enkele reactie na was het stil.

Dus: ‘Hallo schoonmaakbranche, wordt eens wakker!’

Dit probleem is toch al jaren bekend? Nog mooier, we hebben het zelf in het leven geroepen. Doordat de klant het gevoel kreeg dat ze belazerd werd, sprongen de adviseurs in dit gat. Met alle gevolgen van dien. Vaak waren dat oud schoonmaakdirecteuren die de mazen in de schoonmaak uit eigen ervaring
kenden. Volgens mij is het zo dat in elke tak van sport de slechten het voor de goede bedrijven verpesten.

Wij schreven bijvoorbeeld niet meer in als een intermediair uit een bepaald dorp kwam. Dan ging de opdracht toch naar zijn vriendjes. Afgelopen jaren is dit bedrijf en zijn er meerdere intermediairs omgevallen. De reden kan iedereen invullen. Ik heb zelfs in 2010 een mail van een nog bestaande adviseur doorgestuurd naar de belastingdienst. In die mail werd letterlijk geschreven dat er betaald moest worden om de opdracht te krijgen. De betaling moest wel op een ander rekeningnummer gebeuren. De FIOD is toen bij ons op bezoek geweest om dit geval te bespreken. De mail heb ik helaas niet meer. Anders had ik deze bijgevoegd. Gelukkig zijn er ook goede adviseurs. Het zijn net schoonmaakbedrijven. Zij hebben een hart voor de branche. Maar waarom zouden zij met een winstgevend verdienmodel stoppen als niemand daartegen ageert?

Ik ben er een voorstander van om controles regelmatig extern te laten uitvoeren. Wij bieden dit onze relaties aan. Waarbij een extern bureau en wij ieder twee keer per jaar een controle lopen. Zo blijven je werkzaamheden transparant en blijf je gefocust. Het mooie hiervan is dat we op voorhand, naast een malus, een bonus regeling afspreken waarbij de bonus ingezet wordt voor de medewerkers. Natuurlijk in de wetenschap dat we elke keer de bonus ontvangen.

Naast het door Gerard benoemde probleem is er nog een ander probleem wat ik maar meteen benoem. We weten namelijk allemaal dat bedrijven met een groot marketingbudget het spel goed spelen. Wat ik meekrijg, is dat ze een bureau inschakelen om mee te schrijven voor een aanbesteding bij een ander bureau. Dit kunnen ze naderhand gebruiken bij aanbestedingen bij het ingeschakelde bureau. Dit gebeurt vice versa. Helemaal legaal en hun goed recht. Alleen zou het wel benoemd kunnen worden bij de aanbesteding. Dan weet een opdrachtgever waarom een bedrijf teksten schrijf
die 100 % scoren.

laat je horenSchoonmaak is een mooie tak van sport waar wij met heel veel plezier in werken. Af en toe moet je je wel uitspreken en dat doen wij. Wij roepen al jaren dat onze branche een voorbeeldfunctie kan hebben en mensen een kans kan geven. Dat roepen we niet alleen. Dat bewijzen we ook door ruim 250 medewerkers in dienst te hebben die uit de bijstand komen. Dit op een bestand van 450 medewerkers. Volgens mij zijn wij trouwens niet de enige met een mening.

Dus schoonmaakland: laat je horen!

 

Auteur: Gaby Westelaken

Ik ben een sociaal betrokken en gepassioneerd ondernemer. Gek op mensen, ideeën, innovaties, verbinden en delen. Kernwoorden: verbinden, plezier, samenwerken, betrokken, denken in mogelijkheden, storyteller, pragmatisch, toekomst gericht, groei, uitdagingen en levensgenieter. Directeur van GWS dé schoonmaker..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s