Kun je sociale waarden meten?

Kun je sociale waarden meten?

sociale-innovatieMet deze kop opende Frank van Rijnsoever, hoofddocent innovatiestudies aan de Universiteit Utrecht, zaterdag zijn column in het FD. Begin maart stond in het FD ook een artikel van Harry Hummels, hoogleraar Social Enterpreneurship .

Het is mooi om te zien dat de wetenschap Sociaal Ondernemen eindelijk weet te vinden, het onderwerp gaat onderzoeken en uiteindelijk erover gaat publiceren. Dat sluit aan bij Sociaal Ondernemen. Alles begint met aandacht.

Jammer dat de toonzetting van het artikel van Rijnsoever niet echt positief  is en zeker niet wetenschappelijk.  De opmerkingen: ‘Ik kom ze vaak tegen, sociale ondernemers’. ‘Ik weet nooit zo goed wat ik hiermee moet. Vaak kan ik niets ontdekken wat ook maar in de buurt komt van een levensvatbaar business model’ zijn stigmatiserend en zo heeft staan er nog een paar denigrerende opmerkingen in.

Ondernemerschap

Dat terwijl sociale ondernemers hun nek uitsteken en het goede proberen te doen in combinatie met ondernemerschap. Dat zou toch meer waardering mogen krijgen?

Ik denk dat wij, Gascogne, met in totaal zo’n 220 medewerkers vanuit de bijstand, een voorbeeld zijn en een levensvatbaar businessmodel hebben. Het klopt wel dat het geen gemakkelijke weg is geweest en nog steeds niet is. Dat is een ondernemerskeuze.

Social Enterprise NL

Ik ben al een aantal jaar lid van Social Enterprise NL en zie daar veel ondernemers. Zoals in de normale wereld slaagt daar de ene onderneming wel en de andere niet. Wel proberen al deze bedrijven het verschil te maken.

Gelukkig ziet Rijnsoever ook kansen. Want de waarde moet gemeten worden. Al overdrijft hij de rol van het onderwijs. Er is pas sinds dit jaar een hoogleraar en er is nog weinig literatuur te vinden over het onderwerp.

Sociale innovatie

Het grappige van het hele artikel is dat de auteur hoofddocent innovatiestudies is. Dan had hij toch moeten weten dat er geen innovatie slaagt zonder Sociale Innovatie!

Auteur: Gaby Westelaken

Ik ben een sociaal betrokken en gepassioneerd ondernemer. Gek op mensen, ideeën, innovaties, verbinden en delen. Kernwoorden: verbinden, plezier, samenwerken, betrokken, denken in mogelijkheden, storyteller, pragmatisch, toekomst gericht, groei, uitdagingen en levensgenieter. Directeur van GWS dé schoonmaker..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s