Discriminatie, aannames en vooroordelen

Vandaag is het de Dag tegen Racisme met vanavond ‘De Racisme Kennistest’ op NPO 3.

Doordat ik afgelopen donderdag voor RADAR in een panel over inclusiviteit zat, gaf het mij de kans om weer goed over dit onderwerp na te denken.

Er is helaas racisme. Alleen snap ik het niet. Voor mij is racisme namelijk het superieur voelen ten opzichte van een andere groep en dat gaat voor mijn gevoel gepaard met haat. Beide gevoelens zijn voor mij onbegrijpelijk. Ik denk juist in gelijke kansen.

Billie Holiday is mijn favoriete zangeres en thuis bekeken we laatst de pas verschenen documentaire over haar. Een aanrader! Luister naar ‘Strange Fruit’ en dan hoor en voel je wat racisme inhoudt.

Ik vraag me regelmatig af hoe je racisme kunt tegengaan en dat vind ik lastig. Alleen al om aan deze blog te beginnen, kostte mij moeite. Ik heb het gevoel dat elk woord gewogen gaat worden. Alles kan verkeerd uitgelegd worden en wie ben ik om over zo’n gevoelig onderwerp te schrijven. Alleen zit ik zo niet in elkaar. Dus als ik iets verkeerd schrijf, laat het weten. Dan kunnen we in gesprek gaan.

Doordat elk onderwerp tegenwoordig beladen is, is het erg lastig om met elkaar in gesprek te gaan en escaleert alles. Tenminste dat is wat wij in de media zien en lezen. Er zijn volgens mij genoeg voorbeelden waar het wel goed gaat, maar die hebben weinig nieuwswaarde.  

Nu kan je als lezer denken: “wat weet jij er nu van”? Je bent blank, van middelbare leeftijd en je hebt gestudeerd. Dat klopt allemaal. Ik ben alleen niet blind. Volgens mij begint racisme met aannames en vooroordelen en daar hebben we allemaal mee te maken.

Het feit al dat ik Brabander en schoonmaakboer (Trotse Schoonmaakondernemer) ben, zorgt ervoor dat mensen een aanname doen. Denk je dat je dat niet doet? Dan een testje. Ik heet toevallig Gaby en heb daar altijd veel voordeel van gehad. Maar denk je bij het lezen van mijn naam niet als eerste aan een vrouw? Dan ben je geslaagd.

Aannames doen, doet dus (bijna) iedereen. Het is de kunst om het te doen zonder te oordelen.

Ik voel me alleen niet bedreigd en voel me zeker niet minder dan een ander. Maar ook niet meer dan een ander. Dat is volgens mij een karaktereigenschap. Het probleem is dat karakter tijdens je jeugd gevormd wordt en ik besef me dat ik in een luxe positie geboren ben. Sowieso iedereen in Nederland. Al zijn de verschillen nog zo groot.

Ik heb me in mijn leven maar 1 keer bedreigd gevoeld en dat was in 2019 tijdens de intocht van Sinterklaas in ’s-Hertogenbosch. Nu is Sinterklaas altijd een beladen onderwerp en misschien wordt er nu gedacht dat ik dan toch discrimineer. Het is aan de lezer om dat te bepalen.

In 2019 was er in ’s-Hertogenbosch een anti zwartepieten demonstratie en tegelijkertijd een tegen demonstratie van de M-site. Omdat Sinterklaas een kinderfeestje is en het voor mij niet uitmaakt wat voor een kleur ik heb, was mijn gehele pietenteam veegpiet. De aanwezigheid van Kick Out Zwarte Piet was bedreigend. Alleen kwam de grootste bedreiging van mijn eigen mede Bosschenaren, de supporters van de M-Site. Deze groep kwam later op de dag nog een keer negatief in het nieuws.

Nu komt het lastige. Tijdens het panelgesprek over ‘De agenda voor een inclusieve samenleving’ benoemde Seyda Buurman-Kutzal, bekend van ‘Het grote Racisme Experiment‘, dat punt en een latere actie van hun. Namelijk dat dezelfde M-site tijdens de avondklok rellen opstond en zorgde dat er geen verdere rellen plaatsvonden.

Dit raakt voor mij meteen een belangrijk punt. Voor mij heeft iedereen positieve eigenschappen en heeft iedereen een trigger waardoor ze vanuit passie/liefde gaan reageren en acteren. In het geval van de M-Site en de rellen was dat de liefde voor ‘s-Hertogenbosch.

Ik ben positief ingesteld en ik denk dat daar dus de opening zit om met elkaar in gesprek te gaan. Want zonder gesprek is er geen begrip voor elkaar.

Alleen hoe dan? Ik weet het zo niet. Ik weet wel dat boeken je aan het denken zetten en sport, muziek en eten verbindt.

In onze stad kan misschien Met Elkaar Bosschenaar hierbij een rol in spelen. Misschien een kookworkshop met de keukens vanuit verschillende culturen waar we Actief en Samen koken en eten.

Ik ben dan sowieso graag van de partij!

Auteur: Gaby Westelaken

Ik ben een sociaal betrokken en gepassioneerd ondernemer. Gek op mensen, ideeën, innovaties, verbinden en delen. Kernwoorden: verbinden, plezier, samenwerken, betrokken, denken in mogelijkheden, storyteller, pragmatisch, toekomst gericht, groei, uitdagingen en levensgenieter. Directeur van GWS dé schoonmaker..

Een reactie op “Discriminatie, aannames en vooroordelen

  1. Mooi gesproken Gaby. Prettig dat je je zo behoedzaam schrijft, zonder stelligheden. Dat houdt ook ruimte voor debat open. Vaak lukt dat niet omdat mensen stellingen betrekken en die niet meer willen verlaten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s